Engagement Fund ;)

Thursday, 27 November 2014

Langkawi 2014 - Episod 4: Lawatan Tapak Kali Pertama

Bila stress, mood mengadap blog pun merasuk. Stress sebab PC ofis tak boleh connect internet lepas blackout kelmarin dan stress sebab 'awat teruk nau markah kuiz budak-budak ni?' Stresssssss.... Balik kerja pun lewat sebab ada kelas dengan sem 2 dan sampai rumah dah dekat maghrib. Lepas maghrib terus masak untuk Abah makan dan lepas tu terus mengadap laptop. Mandi pun tak lagi ni. Heeee... Maka, jom sudahkan cerita hari kedua episod pertama ni.

Memandangkan kami bercuti pada musim hujan, maka cuaca tidak boleh dijangka. Perancangan hari kedua berubah terus daripada jadual asal. Macam biasa, pagi-pagi tu bangun dan bersiap untuk sarapan. Malas je nak bangun masing-masing sebab pagi tu hujan dan sejuuukk. Tarik selimut pun sodap! Tapi bangun jugaklah sebab lapar. Sarapan dekat sini aku kira boleh tahan walau tak banyak pilihan macam dekat Residence Hotel. Kira masih boleh nak pilih makan makanan Malaysia atau nak jadi omputih atau nak jadi kambing. Kiranya perut tetap akan kembung sampai tak boleh jalan jugak kalau nak makan semua benda. Bukan apa, aku baca review dekat booking.com, ramai juga cakap makanan tak banyak dan banyak komen negatif pasal Dayang Bay ni. Bagi aku, servis dia kira okeylah dan mungkin juga kami tak terkena dengan apa yang dikomen oleh pengunjung lain tu.

Keadaan tempat makan

Infinity Pool; cantik sangat sebab nampak macam bertemu dengan laut tapi sayangnya tak boleh nak berendam dalam ni...

Menu hari Sabtu, dari kiri: omputih, Jawa(tau tak kalau makan nasi lemak gaul dengan bihun, dia jadi super sedap?), orang sakit, budak-budak...bahahaha...lama gila duduk perabiskan makanan...makanan budak-budak tu ambik sebab dia baru je keluarkan ban bulat yang bapak sedap dan lembut tu sampai terasa nak bungkus bawak naik bilik...

Lepas makan, naik bilik dan bersiap untuk agenda seterusnya. Patutnya nak berkelah dekat air terjun tapi disebabkan hujan, kita berkelah dekat Haji Ismail Group jelah. Hahaha... Buat yang belum tahu, HIG dah ada kompleks sendiri dan lebih seronok nak membeli belah. Waktu kitorang cari lokasi HIG ni, berlaku sedikit konflik sebab dalam Waze tunjuk tempat lain tapi co-pilots tunjuk arah lain. Sebab co-pilots kata belok kiri dan waktu tu memang dah ada dekat belah kiri, maka pemandu pun belok kiri. Tak jauh dari simpang tu, terus nampak kompleks HIG belah kanan. Wahhh, besar! Rupanya lokasi dalam Waze tu kedai lama yang terletak di deretan kedai. Kitorang jumpa pun waktu sesat nak cari jalan keluar. Maknanya, dua-dua pun boleh pergi. Waktu sampai, masih lagi hujan tapi dah renyai-renyai dan matahari pun dah mula tunjuk muka. Jadinya, pagi tu memang all out shopping coklat sahaja.

Bahagian Mall

Bahagian hotel

Mungkin sebab hari tu hari Ahad, maka ramai jugaklah orang kat situ sampai berlaga troli. Kalau cuti sekolah agaknya berlaga bahu kot. Selain coklat, ada juga pinggan mangkuk, periuk belanga, beg baju, sudip, kain batik dan gajus bakar. Aku, Aten dengan Mada kongsi satu troli sebab kitorang kan bujang, banyak manalah nak kaut coklat kan walaupun waktu nak bayar tu sampai melimpah keluar dari troli. Hahaha... Chik pakai troli sendiri sebab dia nak kaut untuk diri sendiri, mak ayah, adik-adik dan juga mertua. Hani pun troli sendiri sebab dia nak kaut coklat banyak-banyak as rewards for herself after all the hard work throughout the year. Bajet coklat aku 200 hengget je maka mula-mula tu kaut mana yang perlu je. Bila rasa macam dah cukup untuk diri sendiri, aku dengan Mada berhenti kejap dan kira berapa hengget dah belanja. Kira punya kira, semua ni baru 80 hengget? Terus tak ingat dunia sambung kaut coklat. Bahahaha... Takdelah untuk diri sendiri semua, beli juga untuk kawan-kawan pejabat dan murid-murid tuisyen. Memang niat nak bagi sesuatu untuk budak-budak tuisyen ni sebelum habis sesi. Beli jugak kiriman orang. Total damage for that day was almost RM 300. Aik? Oh, campur dengan kiriman orang, tu yang sampai 300 hengget tu. *ayat penyedap nama dia*

Sebelum pengiraan dilakukan

Sewaktu nak bayar...sampai melimpah ko!

Tunggu Hani dengan Chik

Okey, diorang dah keluar

Rupa bila dimuat naik dalam Serena

Aku update status FB, Mada kira bajet..hehehe

Habis membuat pelaburan, kami balik hotel hantar coklat sebab cuaca pun dah panas, karang cair coklat kitorang. Penuh satu MPV. Nasib baik sewa Serena, kalau sewa kereta kecik, memang tak muat ni. Dah hantar coklat, cari makan pulak. Kebetulan nampak satu kedai makan yang menarik lauk-pauknya dan banyak pilihan tak jauh dari tempat kami buat pusingan U. Maka ke situlah kita. Makanan laut dia segar-segar belaka. Udang pun besar-besar tapi masing-masing menahan diri nak makan mewah sebab rancang nak pulun makan udang segala tu waktu makan besar. Habis makan, hantar Hani balik hotel sebab dia nak rehat puas-puas. Okeylah, sebab dia kerja teruk dekat KL, kita bagi dia rehat banyak-banyak dekat sana. Kitorang teruskan agenda ad hoc petang tu tapi tak seronok sangatlah sebab tak cukup korum. Entri ini disudahi dengan wefie kami bertiga. ;)


No comments: