Engagement Fund ;)

Wednesday, 26 November 2014

Langkawi 2014 - Episod 3: Menjakun dan Meluncur Atas Pasir

Kali ni adalah episod akhir untuk hari pertama. Selamat membaca. Hehehe... Lepas makan dekat kedai Kak Ani, kami meneruskan perjalanan mencari tempat penginapan. Sebab haku perasan kaya, maka aku telah membuat tempahan di Dayang Bay Serviced Apartment & Resort. Hotel ni hotel baru dan jalan masuk ke sini pun macam harami; berlubang sana sini. Kenapa pilih hotel ni?
1. Dia adalah hotel baru maka kelengkapan tu semuanya baru dan cantik dan bersih.
2. Sebab hotel dia adalah cantik.
3. Sebab ada kolam renang khas untuk wanita.
4. Sebab dia kata ada spa & massage jadi sambil menyelam sambil minum air.(tapi spa dia tak bukak lagi maka kena menyelam je tak boleh minum air sekali)

Aku tempah melalui booking.com dan pilih two-bedroom suite. Kalau tempah melalui laman web selain milik hotel, pastikan korang print siap-siap slip tempahan atau korang akan kelam kabut email pengesahan tempahan tu waktu nak check in macam haku. Waktu nak check in tu berlaku satu masalah besar dimana mesin kad dia tak boleh nak baca kad rimau aku. Eh, ni masalah kad ke masalah mesin ni? Haritu telefon dia kata kalau debit Visa dia boleh je terima. Sekarang pe cer? Aku dah cuak sebab itu adalah pertama kali nak seret kad rimau; takut-takut masalahnya pada kad. Terus buntu tak tau nak buat macam mana. Tetiba Hani suruh seret kad dia, pun tak boleh juga. Sahihlah mesin kad dia yang tak boleh guna tu.

Tanya orang lain, diorang kata baki duit dalam kad tak cukup. Sebenarnya sebelum pergi tu dah terasa-rasa macam ada benda buruk akan berlaku; sekalinya betul-betul berlaku. Bila dah tak boleh tu, aku pandang diorang, diorang pandang aku. Tetiba Hani tanya kalau boleh buat bayaran melalui online. Eh, apasal aku tak terfikir eh? Disebabkan hal ni, proses check in tu jadi lama. Nasib baiklah banyak tempat duduk maka sementara tunggu bolehlah mak buyung pergi berehat dulu. Akhirnya, aku bayar guna online banking. Memang cisss tau mesin kad awok tu!

Nasib baiklah bilik dia cantik. Kitorang pilih bilik tak ada view laut; kalau nak sea view kena tambah dalam 300 - 400 untuk semalam maka sekian terima kasih. Duit tu boleh simpan beli Corelle. Pun begitu, pemandangan bilik kami agak cantik juga iaitu jeti nelayan jadi nampak jugalah air, siap ada bot lagi. Hehehe... Suite ni ada dua bahagian; pintu belah kiri memang bilik saja dengan dua katil manakala pintu belah kanan ada ruang tamu, bilik dan dua bilik air. Ada private balcony juga dimana disitulah adanya oven, peti sejuk, cerek dan meja besar. Nampak je oven, terus si Mada ke Hani cakap; "Wah, ni boleh masak udang ni." Bahahaha... Rajin sangatlah tu. Bilik memang luas, selesa dan puas hati. TV ada 3 bijik (sebijik bilik Chik, dua bijik bilik aku), bilik air ada 3, sofa bed mahal ada seketul(tapi tak selesa sebab rasa spring je), dan almari baju pun besar. Access card dia bagi 4 keping jadi dua bilik sebelah, dua bilik sebelah. Bila keluar, kitorang tinggalkan je satu kad biar bilik tu sentiasa sejuk. Barulah terasa berbaloi bayar mahal. Hehehe...



The private balcony

View of the entrance

Master bedroom and sofa bed (masuk-masuk je terus punggah sofa jadi katil..nampak sangat jakunnya tu..hahaha)

Lepas check in lepak golek-golek je dalam bilik sebelum keluar menuju ke Pantai Chenang lepas asar. Cadangnya nak jalan-jalan je dekat pantai tetiba ada orang datang dekat kitorang dan promote aktiviti parasailing. Nak bagi harga pelajar katanya. Hani yang terlebih teruja terus kata nak buat sambil mengajak kami sekali. Chik memang tak boleh la buat, Aten pakai skirt pun terselamatlah. Cuma tinggal aku dengan Mada. Aku pandang dia, dia pandang aku, kitorang pandang Hani. Hahaha... Tempat parasailing tu bukan dekat situ tapi kena naik kereta ke bahagian yang jauh sikit dari kawasan orang mandi-manda. Bila Hani cakap nak, abang tu telefon kroni dia cakap ada ustazah-ustazah nak parasailing. Okeylah, tudung labuh sikit je kena jadi ustazah kan, maka dia kata orang yang akan bawak tu nanti perempuan jugak. Maka, persetujuan dicapai. Hani, Mada dan yours truly bersetuju nak sailing.

Hani pergi dulu sebab dia yang paling semangat nak buat padahal aku dengan Mada tengah cuak tahap Power Rangers dalam hati. Hahaha... Untuk tujuan keselamatan, kitorang kena pakai life jacket. Dah pakai life jacket baru dia pasang alat untuk sailing tu. Sebelum tu dia ada juga tunjuk cara nak terbang. Kitorang siap tanya lagi, ada yang cedera tak sepanjang waktu buat aktiviti ni dan macam-mcam soalan cuak. Dia macam paragliding tapi lagi mudah sebab kita mula terbang dekat kawasan rata dan ada bot yang tarik. Waktu nak naik tu kena lari, lari dan lari sampailah 'terbang'. Tapi dah kata lari atas pasir, laju mana sangatlah larian tu kan. Orang belakang siap cakap; "Lari, lari, lari, lari." Berat okey berlari atas pasir. Aku lari pun macam jalan je. Hahaha... Waktu berlepas tu alhamdulillah semuanya lancar.

Sementara menanti giliran...cuak benornya masing-masing tu..

Bila dah dekat atas tu, rasa macam woooaaaahhhh! Cantik sangat pemandangan dekat atas tu. Bila tengok bawah, terus terfikir, 'Kalau terlepas ni macam mana?' Terus istighfar banyak-banyak untuk kurangkan rasa cuak. Hehehe... Pemandangan memang cantik lagi-lagi bila tengok laut. Dia bawa pusing tu tak jauh sangat tapi bila dah dekat atas tu memang terasa 'bila la nak sampai darat, bila la nak sampai darat'. Hahaha... Waktu nak mendarat, kena lari jugak. Maka sebelum sampai dekat darat, sila siap-siap 'berlari' dekat udara dan terus berlari walaupun kaki dah jejak pasir sampailah badan terasa berat. Sebab apa kena terus berlari sampai badan terasa berat? Itu tandanya kita betul-betul dan jejak bumi dan payung terjun dah selamat jatuh. Kalau badan masih rasa ringan walaupun kaki dah jejak bumi, itu tandanya belum betul-betul mendarat. Merasalah kena seret atas pasir macam tuan tanah ni. Tiga orang yang buat parasailing, tiga-tiga mendarat dengan cara berbeza. Hani masuk dalam air, aku sliding atas pasir manakala Mada terduduk. Hani masuk air sebab akak yang naik dengan dia tu tak berapa kuat mengemudi tali payung terjun waktu nak mendarat. Sudahnya bila sampai giliran aku dengan Mada, lelaki yang naik sekali dengan kitorang.

Okey, bawah ni gambar-gambar waktu mendarat. Gambar waktu berlepas tak ada sebab photographer sibuk selfie dan wefie. Okey Ten, aku maafkan ko. Asal ada gambar dengan payung terjun tu, jadilah. Buat kenangan katanya.




Wefie by Queen of Selfie...Hani sorang je yang terer ambik gambar camni tanpa 'joran' sampai kitorang cakap; "Hani ni doktor ke, tukang ambik gambar ni? Confuse, confuse." hahaha....

Asalnya nak terus makan malam balik dari Pantai Chenang tu tapi sebab Hani punya baju dah basah, maka kitorang terus balik hotel. Sampai hotel, tukar 'uniform' dan terus tergesa-gesa turun kolam. Elok sangatlah perangai pergi terjun kolam waktu maghrib. Mujurlah tak ada apa-apa perkara pelik berlaku. Syok habislah berendam dalam kolam khas untuk wanita saja tu dan hanya kami je ada kat situ waktu tu. Walaupun tak pandai berenang, dapat berendam pun dah kira hebat sangat. Hahaha... Kedalaman dia adalah paras dada jadinya boleh lagi berjalan-jalan dalam tu. Kolam khas untuk wanita ni dikelilingi pokok-pokok dan terlindung daripada laluan umum makanya selamatlah apa-apa yang patut diselamatkan. Kalau kolam utama view dia memang cantik; infinity pool. Tapi takkan la kan nak berkuak lentang dengan orang-orang lelaki.

Malam tu kami keluar ke Pekan Kuah untuk cari makan. Being tourists, we busily checked other people's review about the best eating place on the internet. We took quite some times to decide where to go when finally we decided to go to a Medan Selera near the Dataran Lang. They said Dataran Lang is just over there behind the building but I saw nothing. Hehehe... Sebab dah terjumpa review tentang kedai Laksa Penarak, maka ke situlah kami. Macam-macam ada! Rancangnya nak makan besar pada malam terakhir jadi kami pilih menu biasa je dan kemudian beli sate. The end of day one. Stories in day two will be continued.
Makanan tambahan

Kami...tu Hani tu dapat panggilan dari sepital tu..

No comments: